KOSGEB Destekleri

KOSGEB Destekleri

KOSGEB Destekleri Nelerdir?

KOSGEB, finansal destek, eğitim ve danışmanlık destekleri, ARGE desteği, rekabet gücünü artıracak globalleşme destekleri, sanayi destekleri ve teknolojik destekler gibi birçok başlıkta KOBİ’lere destek sağlar. 

Aşağıda bahsedeceğimiz destek programlarına, desteklenen sektörde faaliyet gösteren işletmeler başvurabilir. 

KOSGEB desteklerini, ayrı başlıklarda, destek programlarını anlatarak açıklayalım.

 

1. Girişimci destek programı

 

Girişimci destek programı, özellikle yeni girişimcilerin iş kurma ve geliştirme süreci için önemli bir maddi kaynak sağlar. Bu maddi destek, gerçek kişi statüsünde kurulan işletmeler için 10.000 TL, sermaye statüsünde kurulan şirketler için ise 20.000 TL geri ödemesiz kuruluş desteğidir. Aynı zamanda girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10.000 TL ilave edilir.

 

 

2. KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı

 

KOSGEB, dijital dönüşüm destek programı ile KOBİ’lerin hem ulusal hem de uluslararası hedefleri doğrultusunda; iş sürecini geliştirmek, verimli hale getirmek, rekabeti ve ekonomideki paylarını artırma amacı ile dijital dönüşüm sürecini destekler.

KOBİ dijital dönüşüm destek programına, TÜSSİDE, MESS, MEXT tarafından yetkilendirilmiş danışmanlardan dijital dönüşüm/olgunluk değerlendirme raporu bulunan, Son 3 mali yıl “Faaliyet Karı” veya son mali yıl “Öz Kaynaklar Toplamı” negatif olmayan ve imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler başvuru yapabilir.  

3. Yeşil Sanayi Destek Programı:

Yeşil sanayi destek programı ile KOSGEB, çevre dostu ve sürdürülebilir üretimi destekler. Bu destek programı ile enerji verimliliği, karbon emisyonlarının azaltılması ve döngüsel ekonomi gibi çevresel faktörlere odaklanarak, KOBİ’lerin yeşil dönüşümünü verimli bir şekilde tamamlayabilmelerine katkı sağlar.

4. Stratejik Ürün Destek Programı:

Stratejik ürün destek programı ile Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerdeki katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünlerin üretimini artırmaya yönelik bir destek programı. Bu program, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında sunuluyor.

5. Deprem Sonrası İşletmelerin Canlanması Destek Programı:

Deprem sonrası işletmelerin canlanması destek programının amacı, depremden etkilenen illerdeki ekonomik sıkıntıların giderilmesine, ekonomik canlanmanın sağlanmasına ve Mikro işletmelerin ve KOBİ’lerin işletme faaliyetlerine devam edebilmesine yönelik bir programdır.  

KOSGEB’in destek programlarının bir kısmını sizin için detaylandırdık. KOSGEB’in geniş destek imkanlarının tümünü incelemek için KOSGEB web sitesinde yer alan Destekler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

Her destek programının kendine göre başvuru koşulları değişebilir.  Yukarıda bahsettiğimiz destek programları için başvuru linklerini paylaşmıştık. KOSGEB kayıt, genelde e-devlet üzerinden veya bir form doldurularak yapılıyor.  

 

KOSGEB başvurusu için izlenecek adımları şöyle maddeleyelim:

  • İlk olarak işletmenizi KOSGEB veri tabanına kaydetmeniz gerekir. Bu işlemi e-Devlet üzerinden, KOSGEB’in e-hizmetler platformuna giriş yaparak yapabilirsiniz.
  • Ardından destek programını seçip, size uygunluğunu kontrol etmeniz gerekir. Başvuru koşullarını karşılıyorsanız, devam edebilirsiniz.
  • İlgili programın sayfasında yer alan başvuru dokümanlarını doldurabilirsiniz. Bu işlemi programa göre online olarak da yapabilirsiniz.
  • Başvurunuz olumlu değerlendirildiği takdirde, onay süreci ve destek süreci başlar. Bu süreçte sizden periyodik raporlamalar talep edilebilir.

 

KOSGEB’in Sağladığı Hibe ve Krediler

 

KOSGEB’in KOBİ’ler için sağladığı hibe ve krediler, destek programlarının konusuna ve projeye göre değişiklik gösterebiliyor. Yazımızın başlarında, KOSGEB destekleri hakkında detaylı bilgi vermiştik. Bu başlığımızda ise hibe şeklinde olan ve kredi şeklinde olan programlardan bahsedeceğiz.

 

Hibe Programları

 

TÜBİTAK KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı: Bu programda sağlanan destek, geri ödemesiz, hibe şeklindedir. Sektör fark etmeksizin tüm teknoloji alanındaki AR-GE projeleri ile başvuru yapılabilir. Projenin destek süresi çağrı duyurusunda belirtilir, ancak Programın Uygulama Esasları gereği maksimum 18 aylık bir destek süresi vardır. Başvuru yapan firmanın ilk beş projesinin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi amaçlanmış olup; projenin ikisi için ortaklı olma şartı belirtilmiştir.  

 

TÜBİTAK Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı: TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı'nda sağlanan destek hibe şeklindedir. Bu programın amacı KOBİ’lerin proje esaslı araştırma - teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerini desteklemektir. Projeler için konu sınırlaması ve sektör sınırlaması yoktur. Programın Uygulama Esasları gereğince 36 ayı geçmemesi gerekir.

 

Destek Kredileri

 

KOSGEB iş birliği ile kredi finansman desteği sağlayan bankalardan birkaçını sizinle paylaşıyoruz. Kredi finansman desteği ile ilgili geniş kapsamlı bilgiyi KOSGEB iletişim merkezi aracılığı ile öğrenebilirsiniz. 

 

KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı 

İşletme Başına Kredi Alt Limiti 1.000.000 TL
İşletme Başına Kredi Üst Limiti 20.000.000 TL
Destek Puanı20* 
Program Süresi24 ay
Azami Kredi Vadesi36 ay
DestekMakine, teçhizat, yazılım ve donanım Giderleri 
Destek Programı kapsamında protokole taraf bankalar** Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB)

*Destek Puanı, Başkanlık Makamı Oluru ile belirlenir.

**Bankalar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve KOSGEB arasında imzalanan Mutabakat Zaptı ve bankalarla yapılan işbirliği protokolleri kapsamında belirlenmektedir. 

 

KOSGEB, hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren genç girişimcilere özel destekler sunuyor. Bu destekler, genç girişimcilerin iş hayatına daha güvenli ve avantajlı bir başlangıç yapabilmeleri için önemli. Bu destekler ile iş hayatında kendine yer bulan genç girişimciler, istihdama da katkı sağlamış oluyor.

Tabii bu girişimlerden yararlanabilmek için karşılanması gereken bazı şartlar aranıyor. Bu şartlar arasında eğitimlere katılmak var. Girişimcilikte temel kavramlar, girişimin etik temelleri gibi iş hayatında genç girişimciyi destekleyecek eğitimler almak gerekiyor.

Bu eğitimlere ek olarak, e-fatura nasıl kesilir, faturalandırma süreçleri nasıl olur gibi ön muhasebeye yönelik bilgilendirici eğitimler de veriliyor.  

 

KOSGEB Kadın Girişimci Destekleri

KOSGEB, girişimciliği desteklemek, yaygınlaştırmak ve başarılı işletmelerin sektöre katılması amacı ile çeşitli girişimci destekleri veriyor. Bunlardan biri de KOSGEB Kadın Girişimci desteği. Bu destekler ile kadın girişimciler iş hayatına atılıyor; kadın iş gücü ve kadın istihdamı artıyor.

 

Peki, KOSGEB kadın girişimci kredisine kimler başvurabilir, başvuru için aranan KOSGEB destek şartları nelerdir? Gelin, bu soruların yanıtlarını detaylandıralım.

 

KOSGEB Başvuru Şartları Nelerdir?

KOSGEB’in destek programlarından yararlanabilmek için “Nereden başlamalıyım?” sorusu eminiz birçok kişinin ilk aşamada merak ettiği konudur. Bu sebeple, bir tablo ile süreci anlatmak istedik.

 

KOSGEB’e Kayıt: İlk etapta, e-Hizmetler menüsünden “KOSGEB’e Kayıt İşlemi“ butonuna tıklayıp işletmenizin kaydını yapın.

İşletme Beyanı: Ardından işletmenizin “İşletme Niteliği ve Sınıfını Belirlemek” için İşletme Beyanını doldurun.

Beyan Kontrolü: Verilen beyanın idari kayıtlardan eksiksiz olarak gelmesi durumunda, beyan sistem tarafından otomatik onaylanmaktadır. İdari kayıtlardan temin edilememesi veya idari kayıtlar dışında bir veri girişi olması durumunda mevzuata uygunluğu KOSGEB uzmanı tarafından kontrol edilecektir.

Desteklere Başvuru: Planladığınız desteklere uzmanınızla görüşüp başvurabilirsiniz. 

 

KOSGEB destek şartları nelerdir?

Girişimcilerin KOSGEB desteği alabilmesi için aşağıdaki ön şartları yerine getirmesi gerekiyor.  

  • Öncelikle T.C. vatandaşı olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • KOSGEB’in girişimcilik üzerine eğitimlerine katılmış ve belge almış olmak
  • KOSGEB’in veri tabanına kayıtlı işletme olmak
  • İşletmenin KOBİ tanımına uygun ve yasal bir işletme olması,
  • Son 3 yıl içerisinde KOSGEB’ten herhangi bir desteğinden faydalanmamış olmak.

 

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Şartları

Gelelim, KOSGEB Genç Girişimci Desteği’nden nasıl yararlanılabileceğine. KOSGEB genç girişimci desteğinden yararlanabilmek için aşağıdaki şartları karşılamak gerekiyor.

  • En az mesleki ve teknik liselerden mezun olmuş olmak veya üniversitelerin iki yıllık ön lisans derecesini tamamlamış olmak,
  • Başvuru dönemi öncesindeki son bir ayda mikro ve küçük işletmelerde çalışmamak,
  • Son 3 yıl içinde zorunlu sigortalılık durumları haricinde 4A prim gün sayısının 180 günden fazla olmaması,
  • 18-29 yaş aralığında olmak 

Kuruluş desteği tutarları ise şu şekilde;

DESTEK UNSURUDESTEK TUTARIDESTEK 
ORANI
DESTEK 
SÜRESİ
Kuruluş Desteği (*) Gerçek kişi işletme 10.000 TL

100% 
(Geri Ödemesiz) 

36 Ay 

Sermaye şirketi işletme 20.000 TL 
Personel Giderleri Desteği İşletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla iş kurma desteği başlangıç tarihinden itibaren 1 inci yıl birinci dönem, 2 nci yıl ikinci dönem ve 3 üncü yıl üçüncü dönem olmak üzere; işletmede çalışan personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar destek sağlanır.

(*) Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10.000 TL ilave edilir. 

 

KOSGEB Kadın Girişimci Destek Şartları

  • Üst yaş sınırı olmaksınız, 18 yaşının altında olmamak,
  • T.C. vatandaşı olmak,
  • Daha önce KOSGEB kredisi kullanmamış olmak,
  • KOSGEB’in desteklediği sektörlerden biri için başvuru yapmış olmak,
  • Okuma-yazma bilmek
  • KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmış olmak,
  • Herhangi bir yasa örgütünde üyeliğin bulunmaması,
  • İşletmenin, başvuru tarihinden itibaren son bir yıl içinde kurulmuş olması.